Hrvatski kraljevi (2.dio)

Žanr: , ,

Režiser:
Producent:
Autor:
Godina izdanja:

Jedinstveni igrano-dokumentarno-obrazovni projekt HRT-a od sedam 50-minutnih epizoda vraća nas u jedno od najzanimljivijih razdoblja hrvatske povijesti – od doseljenja u 7. stoljeću pa do kraja narodne vladarske dinastije Trpimirovića (oko 1100. godine). Hrvatski vladari Trpimir, Tomislav, Stjepan Držislav, Petar Krešimir IV., Zvonimir i mnogi drugi prvi put su dobili lica i karaktere.
Uz brojne hrvatske stručnjake (Ančić, Delonga, Jakšić i dr.), kao stručni sugovornici u seriji su sudjelovali eminentni svjetski povjesničari i arheolozi, predvođeni legendarnim profesorom Jacquesom Le Goffom, vjerojatno najvećim stručnjakom za srednji vijek.
Za potrebe serije prvi put je u cijelosti rekonstruirana hrvatska kraljevska kruna. Prvi put su napravljene rekonstrukcije starohrvatskih crkvi u prirodnoj veličini te glasoviti kneževski i kraljevski kameni natpisi. Sagrađeno je srednjovjekovno selo podno brda Zir u Lici. Napravljeno je 20-ak kuća od drveta i zemlje. Uz pomoć kompjutora prikazano je šest razrađenih bitki i opsada. Možete vidjeti veliku bizantsku vojsku kako stupa kroz Hrvatsku, sukobljene vojske Ljudevita Posavskog i kneza Borne, vojsku kralja Tomislava kako nanosi poraz Bugarima. Izrađene su i čitave flote: franačko-bizantsko-slavenska pod zidinama Barija te flote kneza Domagoja i kralja Petra Krešimira IV. U igranim dijelovima sudjeluju samo naturščici, a u proizvodnji je sudjelovalo gotovo 1000 ljudi. Scenarist i redatelj Božidar Domagoj Burić skladao je i glazbu te je sam izveo.

Na ovome dijelu se nalaze epizode:

5. Usponi i padovi
6. Suton dinastije
7. Kako je sve počelo?

Dostupno i svim pretplatnicima HRT-a na platformi HRTi ovdje:

https://hrti.hrt.hr/video/show/45388/hrvatski-kraljevi-radanje-knezevine-dokumentarna-serija-17-hd

DOK

Uneseno u katalog: 2. studenoga 2017. | by: Luko