Ta divna splitska noć

Žanr:

Režiser:
Producent:
Glumci: , , , , , , , , ,
Godina izdanja:
Trajanje:

Svojim debitantskim dugometražnim filmom opisao je svoj rodni grad u tri zanimljive priče koje se odigravaju istodobno, dva sata uoči Nove godine, potpuno odvojene od neobuzdanog novogodišnjeg slavlja.

U prvoj, protagonisti su sitni diler Nike (Marinko Prga) i udovica Marija (Nives Ivanković) sa sinčićem (Ante Šimun Majstorović), u drugoj se narkomanka u krizi iz ‘bolje obitelji, Maja (Marija Škaričić), odluči poševiti s Frankyjem (Coolio), mornarom na američkom brodu, za paketić heroina, dok u trećoj mladi zaljubljeni par, Luka (Vicko Bilandžić) i Anđela (Ivana Roščić), želi proslaviti Silvestrovo razdjevičenjem, pa traže ključeve nekakve sobe.

Povezuje ih koncert Dina Dvornika na Peristilu i novogodišnji vatromet. Svaka od priča je vizualni osvrt na događaje iz crne kronike kakvi, pogotovo u Splitu, nisu rijetkost. Problem svake priče jest droga i odnosi u malim životnim situacijama. Atmosfera i radnja su tjeskobne, režija je hvaljena, gluma iznimno uvjerljiva s nizom sugestivnih, ponekad smiješnih detalja te fascinantnom crno-bijelom fotografijom mladog Mirka Pivčevića koji je osvojio ovogodišnju pulsku Zlatnu arenu za kameru.

Uneseno u katalog: 26. svibnja 2014. | by: Luko